Cyber insurance: de gevaren van digitalisering en hoe u zich ertegen wapent

Alle markten evolueren aan de hand van veranderende noden en nieuwe tendensen. Dat geldt ook voor de verzekeringssector. In de eerste aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we cybersecurity-expert Tom Van Britsom aan de microfoon. Tom is manager business development met een diepgewortelde interesse in cyber security en cyber insurance.

VRB Spinner

“De criminaliteit is verplaatst van een fysieke omgeving naar een digitale setting”

Cyberfraude veranderde enorm de laatste 10 jaar. Er zijn vandaag meer digitale diefstallen dan fysieke. Voeg daarbij de shift die de meeste bedrijven doormaakten. En u ziet meer virtuele schadegevallen dan ooit tevoren.

Hoe komt dat? De ongoing digitalisering van bedrijven en hun processen, zeker in combinatie met de coronacrisis, geeft veel cybercriminelen de ruimte om bepaalde organisaties te viseren.

Maar het doel blijft: zoveel mogelijk geld ontfutselen.

digitalisering en cyberfraude

 

Welke soorten cybercriminaliteit zijn er?

Onder cyberfraude en -criminaliteit valt onder meer:

  1. Malware zorgt ervoor dat bepaalde bestanden worden versleuteld. Deze malafide software wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot uw computersystemen.
  2. Ransomware is een vorm van malware. Bij ransomware zoekt een cybercrimineel naar de zwakste schakel in het verhaal. In veel gevallen zijn dat uw werknemers. Ze worden dan om de tuin geleid om ergens op te klikken, waardoor de crimineel toegang krijgt tot bijvoorbeeld gevoelige data of het hele systeem blokkeert. Het einddoel van ransomware of gijzelsoftware is altijd hetzelfde: losgeld ontfutselen van uw organisatie.
  3. Een DDoS-aanval gebeurt wanneer een crimineel probeert een leger computers naar uw website, server of applicatie te sturen om de boel te doen crashen. Een beetje vergelijkbaar met duizend auto’s die over drie rijbanen worden verdeeld. Zoveel verkeer is gewoon erg moeilijk te verwerken.

Losgeld betalen of niet?

Stel: uw organisatie viel ten prooi aan de cybermaffia. Het is altijd mogelijk dat criminelen een gaatje vinden in uw systeem en losgeld eisen. Niets is 100% veilig. Maar geeft u toe aan de eisen van de crimineel? Of laat u zich niet manipuleren?

Ons advies is altijd om voet bij stuk te houden en geen losgeld te betalen. Reken op uw IT-professionals om de schade maximaal te beperken.. Neem uw business continuity plan erbij en gebruik uw gezond verstand om de juiste keuzes te maken.

cyberverzekeringen

Preventie is key

Preventie is één van de belangrijkste assets waar bedrijven van kunnen gebruikmaken. Door uw medewerkers bewust te maken van hun klikgedrag via online trainingen of workshops, bent u beter gewapend tegen cybercriminaliteit. En dat is al een goed begin.

Zelfs met een vlot draaiende IT-afdeling blijven de risico’s bestaan. Cybercriminelen komen vaak uit erg gewiekste organisaties die alles aanpassen in functie van uw persoonlijke leefwereld. Alles triggert u om te klikken. En echt iedereen kan in de val lopen.

Een andere pijler van preventie is de confrontatie aangaan met een hypothetisch schadegeval:

  • Hoe gaat u reageren?
  • Welke procedures/stappen volgt u?
  • Welk business continuity plan is in voegen?

Een hulplijn als buffer

Een van de belangrijkste onderdelen van uw cyber insurance is de hulplijn. Deze dienst loodst u zo vlot mogelijk door een pijnlijke situatie. Wat communiceert u naar de buitenwereld? Welke stappen doorloopt u om van punt a naar punt b te komen?

Een goede verzekeringsoplossing voor cyber security vergoedt dus niet alleen uw kosten, maar biedt ook de nodige assistentie.

Uw bedrijf verzekeren tegen cyberfraude?

digitale processen van bedrijven

Van mening dat uw organisatie geen cyber insurance nodig heeft? Het antwoord op deze vraag is simpel. “Het zal mij nooit overkomen,” dat punt zijn we al ver voorbij. Of u nu een bandencentrale heeft of een online retailer bent: de risico’s zijn reëel.

Een boekhoudsysteem in huis? Of een aantal camera’s die de zaak monitoren? Een digitaal productiesysteem dat uw producten verpakt? Als één van deze systemen stilvalt, stort het hele kaartenhuisje in elkaar. Een cyberverzekering is dus van vitaal belang.

Wij zijn er voor u.

Interesse in een voorstel voor cyberverzekering op maat van uw bedrijf?
Contacteer ons via e-mail.