Verkeerd tanken: dekt uw verzekering de schade?

Sinds 12 oktober dragen de verschillende soorten autobrandstof in de hele Europese Unie dezelfde naam en hetzelfde symbool. Volgens experts zal dit voor de autobestuurders een serieuze aanpassing zijn, en ze sluiten niet uit dat er - zeker in het begin - vaker foutief getankt zal worden. Bedrijven sensibiliseren dus best hun personeel en kunnen via Vanbreda informatie inwinnen over de dekkingsvoorwaarden binnen hun bijstands- of autopolis.

Verkeerd tanken: dekt uw verzekering de schade?

Ten laatste op 12 oktober moesten alle tankstations in de Europese Unie zijn overgeschakeld naar de nieuwe benamingen voor benzine en diesel. Benzine 95 wordt E10 en benzine 98 E5. Diesel wordt B7 en LPG blijft LPG.

Erik Blankaerts, Deputy Director Product Management en expert autovloten bij Vanbreda Risk & Benefits: “Ook zonder deze naamswijzigingen waren er jaarlijks vele chauffeurs die zich van brandstof vergisten. Hoewel er een overgangsperiode komt waarin zowel de oude als nieuwe benamingen nog gebruikt zullen worden, is de verwachting dat het aantal foutieve tankbeurten toch zal toenemen.”

Meeste bijstandsverzekeraars bieden hulp

De meeste bestuurders merken hun vergissing pas op zodra ze weer aan het rijden zijn. Essentieel is echter om bij het tanken van verkeerde brandstof ervoor te zorgen dat deze zo snel mogelijk uit de auto verwijderd wordt om schade te vermijden.

De meeste bijstandverzekeraars komen hierin tussen, zodat een pechverhelper uw auto kan herstellen of slepen en mogelijks een vervangwagen ter beschikking wordt gesteld. Ook in reisbijstandspolissen wordt dit vaak voorzien, voor moest u in het buitenland foutief tanken.

Ook heel wat autoverzekeraars komen tussen

De kosten aan uw voertuig die ontstaan zijn door het foutief tanken worden door een aantal omniumverzekeraars ten laste genomen. Sommige verzekeraars dragen deze financiële gevolgen echter niet of slechts gedeeltelijk. Ze bieden bijvoorbeeld alleen tussenkomst indien er maar zeer kort met de verkeerde brandstof gereden is.

Sensibiliseer uw personeel en laat uw polis checken

Maar zelfs indien uw verzekering soelaas biedt bij een verkeerde tankbeurt, is voorkomen volgens Erik Blankaerts nog altijd beter dan genezen.

“Wij raden onze cliënten aan om hun personeel goed te sensibiliseren rond de veranderde namen en symbolen van de verschillende brandstoftypes. Zo kunnen heel wat schades vermeden worden.”

Indien u vragen heeft over de dekkingsvoorwaarden in uw bijstands- of autopolis, informeren wij u graag verder.